English is free for programmer ตอนที่ 5

2. Programming Knowledge
2.1 Definition And Terminology
2.2 Discussion With Friends
Author: Komgrit Niyomrath
Reviewer: Benjarat Chalermsook, Krissada Chalermsook
Last Updated: August 6, 2016 06:00 PM

ตอนที่ 5 ประกอบด้วยหัวข้อต่าง ๆ ดังนี้

1. Definition And Terminology (Cont.)

2. Discussion With Friends

3. Attendance Quiz

4. Assignment Quiz

วีดีโอ

Summary

# Conversation 01:
Teacher: What is CSS?Student: CSS is Cascading Style Sheets. I’ve seen it on the internet.Teacher: Give me some more details, please.Student: I think it’s a language used for web design. I’m not sure about it.

Teacher: Good answer for a newbie.

 

# Conversation 02:

Ted: Hey, Tom. Now I’m taking a computer course. My teacher always say about LAN. What does LAN mean? What is it anyway?

Tom: LAN stands for Local Area Network. You can think about the ability of how the computers in our office can connect to each other. There are also the others. MAN and WAN.

Ted: Oh! That’s simple. Thanks you very much.

 

# Conversation 03:
Ted: I use Microsoft Access. I know this is a database software. But I don’t know something. What does SQL stand for? I see it in a query menu.

Tom: SQL stands for Structured Query Language.

Ted: And how to use it? I see the only blank window.

Tom: SQL is a programing language for relational database. If you want to use it, you have to know how to write it. Anyway, you can use Query Wizard and Query Design instead of writing SQL.

Ted: So what is the advantage of writing SQL instead of using those tools?

Tom: If you know it well, you can write your own program and you can customize it what you really want with your own style.

Ted: Got it. That’s very kind of you.

Tom: Any time.

 

# การพูดคุยเรื่องคำศัพท์และคำนิยาม
– การถาม:
— [สิ่งที่อยากรู้] คืออะไร?
-> What is [สิ่งที่อยากรู้]?
** What is CSS?

 

— [สิ่งที่อยากรู้] หมายถึงอะไร?
-> What does [สิ่งที่อยากรู้] mean?
** What does CSS mean?

 

— [สิ่งที่อยากรู้] ย่อมาจากอะไร?
-> What does [สิ่งที่อยากรู้] stand for?
** What does CSS stand for?

 

– การตอบ:
— [สิ่งที่อยากรู้] ย่อมาจาก [คำเต็ม]
-> [สิ่งที่อยากรู้] is [คำเต็ม].
** CSS is Cascading Style Sheets.
// เปลี่ยน ‘ย่อมาจาก’ เป็น is short for, is an abbreviation of, stands for แทน is ได้

 

— [สิ่งที่อยากรู้] คือ [คำอธิบาย]
-> [สิ่งที่อยากรู้] is [คำอธิบาย].
** CSS is a language for styling and formatting a web page.

 

— [สิ่งที่อยากรู้] ย่อมาจาก [คำเต็ม] มันคือ [คำอธิบาย]
-> [สิ่งที่อยากรู้] is [คำเต็ม]. It is [คำอธิบาย].
** CSS is Cascading Style Sheets. It is a language for styling and formatting a web page.
// เปลี่ยน ‘ย่อมาจาก’ เป็น is short for, is an abbreviation of, stands for แทน is ได้

 

# วลีน่าสนใจ
– อะไรคือข้อได้เปรียบของ [สิ่งที่สนใจ]
-> What is the advantage of [สิ่งที่สนใจ]?
Q: What is the advantage of Java programing skill?
A: High salary.

 

Q: What is the advantage of computer programming?
A: You can automate your repetitive jobs.

 

Q: What is the advantage of MySQL?
A: MySQL is an open source relational database. It’s free to use.

 

Q: What is the advantage of relational database?
A: If you know it well, you can use it to store your data without any redundancy.

 

Q: What is the advantage of computer network?
A: It can connect all computers in our office for file sharing.

 

– ฉันไม่มันใจเลย
-> I’m not sure about it.

 

– ตอบได้ดีแล้วสำหรับมือใหม่
-> Good answer for a newbie.

 

– กรุณาบอกรายละเอียดหน่อย
-> Give me some more details, please.

 

– ง่ายดี
-> That’s simple.

 

– ขอบคุณ
-> That’s very kind of you.

 

– ไม่เป็นไร
-> Any time.

 

Attendance Quiz

Match the appropriate meaning.

__ 1. LAN ย่อมาจากอะไร

__ 2. LAN ย่อมาจาก Local Area Network

__ 3. ฉันเคยเห็นบนอินเตอร์เน็ต

__ 4. ขอบคุณมากครับ

__ 5. ตอบได้ดีมากสำหรับคนพึ่งเรียน

__ 6. ง่ายดี

__ 7. CSS ย่อมาจาก Cascading Style Sheets

__ 8. อะไรคือข้อได้เปรียบของการเขียนโปรแกรมคอมพิวเตอร์

__ 9. ได้เสมอ

__ 10. อะไรคือข้อได้เปรียบของเครือข่ายคอมพิวเตอร์

 

A. Any time.

B. Good answer for a newbie.

C. I’ve seen it on the internet.

D. LAN stands for Local Area Network.

E. CSS is Cascading Style Sheets.

F. What is the advantage of computer network?

G. What is the advantage of computer programming?

H. What does LAN stand for?

I. That’s very kind of you.

J. Oh! That’s simple.

เฉลย

1) H   2) D   3) C   4) I   5) B

6) J    7) E   8) G   9) A   10) F

 

Assignment Quiz

1. You can use Query Wizard and Query Design instead of writing SQL.
  a. คุณใช้ Query Wizard และ Query Design แทนการเขียน SQL ได้ Correct
  b. คุณใช้ Query Wizard และ Query Design ร่วมกับการเขียน SQL ได้
  c. คุณติดตั้ง Query Wizard และ Query Design แทนการเขียน SQL ได้
  d. คุณติดตั้ง Query Wizard และ Query Design ร่วมกับการเขียน SQL ได้

 

2. You can think about the ability of how the computers in our office can connect to each other.
  a. คุณสามารถคิดได้เลยว่า มันคือความสามารถที่ทำให้คอมพิวเตอร์ในออฟฟิศของพวกเราเชื่อมต่อถึงกันได้ Correct
  b. คุณสามารถคิดได้เลยว่า มันคือการประยุกต์ความสามารถที่ทำให้คอมพิวเตอร์ในออฟฟิศของพวกเราเชื่อมต่อถึงกันได้
  c. คุณสามารถคิดได้เลยว่า มันคือความสามารถที่ทำให้คอมพิวเตอร์ในออฟฟิศของพวกเราเชื่อมต่อกับภายนอกได้
  d. คุณสามารถคิดได้เลยว่า มันคือการปรับใช้ที่ทำให้คอมพิวเตอร์ในออฟฟิศของพวกเราเชื่อมต่อถึงกันได้

 

3. My teacher always say about LAN.
  a. ครูของผมพูดถึง LAN เป็นประจำ Correct
  b. ครูของผมพูดถึง LAN ไม่มากนัก
  c. ครูของผมพูดถึง LAN ไม่บ่อยนัก
  d. ครูของผมพูดถึง LAN บางครั้ง

 

4. I use Microsoft Access. I know this is a database software.
  a. ฉันรู้จัก Microsoft Access ฉันใช้ซอฟต์แวร์ฐานข้อมูลตัวนี้
  b. ฉันรู้จัก Microsoft Access ฉันชอบซอฟต์แวร์ฐานข้อมูลตัวนี้
  c. ฉันใช้ Microsoft Access ฉันชอบซอฟต์แวร์ฐานข้อมูลตัวนี้
  d. ฉันใช้ Microsoft Access ฉันรู้จักซอฟต์แวร์ฐานข้อมูลตัวนี้ Correct

 

5. There is another as well.
  a. นั่นก็คือของดีอย่างหนึ่ง
  b. ยังมีอีกหลายอย่างนะ
  c. นั่นก็คืออย่างหนึ่งที่ดี
  d. ยังมีอีกอย่างนึงนะ Correct

 

6. If you know it well, you can write your own program.
  a. ถ้าคุณไม่รู้จักมันดีพอ คุณก็จะเขียนโปรแกรมในแบบของคุณได้
  b. ถ้าคุณรู้จักมันดีพอ คุณก็จะเขียนโปรแกรมในแบบของคุณไม่ได้
  c. ถ้าคุณรู้จักมันดีไม่พอ คุณก็จะเขียนโปรแกรมในแบบของคุณได้
  d. ถ้าคุณรู้จักมันดีพอ คุณก็จะเขียนโปรแกรมในแบบของคุณได้ Correct

 

7. What does IP Address stand for?
  a. IP Address เขียนด้วยอะไร
  b. IP Address ใช้ทำอะไร
  c. IP Address อยู่ในอะไร
  d. IP Address ย่อมาจากอะไร Correct

 

8. Got it.
  a. กอดมัน
  b. ชั่งมัน
  c. เข้าใจแล้ว Correct
  d. ได้แล้ว

 

9. What is the abbreviation of JavaScript?
  a. ตัวย่อของจาวาสคริปต์คืออะไร? Correct
  b. ตัวเปิดการทำงานจาวาสคริปต์คืออะไร?
  c. ตัวปิดการทำงานจาวาสคริปต์คืออะไร?
  d. ตัวเต็มของจาวาสคริปต์คืออะไร?

 

10. What is the advantage of computer programming?
  a. ข้อเสียเปรียบของการเขียนโปรแกรมคอมพิวเตอร์คืออะไร?
  b. ข้อได้เปรียบของการสั่งงานคอมพิวเตอร์คืออะไร?
  c. ข้อได้เปรียบของการเขียนโปรแกรมคอมพิวเตอร์คืออะไร? Correct
  d. ข้อเสียเปรียบของการสั่งงานคอมพิวเตอร์คืออะไร?

 

เฉลย

1)  a   2)  a   3)  a   4)  d   5)  d

6)  d   7) d   8)  c  9)  a    10)  c

 


เรื่องที่เกี่ยวข้อง

ภาษา English

 

ธมนวรรณ มณีจันทร์

ธมนวรรณ มณีจันทร์

|:- เราเชื่อมั่นว่าการเสียสละและการแบ่งปันจะทำให้โลกใบนี้สวยงามมากขึ้น ทุกๆ จุดเริ่มต้นของการเรียนรู้ นำไปสู่การเรียนรู้ถัดไป เว็บไซต์แห่งนี้ขอเป็นส่วนหนึ่งของการแบ่งปันความรู้ที่ไม่มีที่สิ้นสุด มาร่วมกันผลักดันโลกของเราให้หมุนไปพร้อมกับพลังแห่งความรักด้วยกันนะคะ :) >>> |:- About Me! -:|